Bemutatkozás

Kedves Látogató!

Egyesületünk a határőr hagyományok megőrzésére, határőr emlékhelyek fenntartásának segítésére jött létre. Ténykedésünk a szívünkhöz legközelebb álló Apátistvánfalvi Határőr Emlékhelyen mutatkozik meg leginkább. A fenntartó Körmendi Rendészeti Szakgimnáziumnak köszönhetően immár két évben csatlakozhattunk az emlékhelyen a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. Segítettünk az emlékhely tárlatanyagának bővítésében, a karbantartásban. Az integráció után rendőrségi jelzetekkel ellátott Skoda Octavia és Nissan Pathfinder egyesületünk támogatásával kapta vissza az eredeti határőr jelzetet.

Elnökünk Keresztes Csaba Rendvédelmi gyűjteménye – melynek természetesen kiemelt témája a Határőrség – jelenleg Sopronban a 48-as laktanyában van elhelyezve. Távlati cél Egyesületünk székhelyén Sopronkövesden egy méltó állandó kiállítási helyszín kialakítása.

Részt veszünk az ország egész területén rendvédelmi napokon, katonai bemutatókon bemutatva a Határőrség tárgyi emlékeit. Tagjaink a Határőrség felszerelési tárgyait, egyenruházatát, híradó eszközeit, gépjárműtechnikáját, fegyverzetét gyűjtik és történelmi hitelességgel mutatják be.

Tagjaink kötődése a Határőrséghez sokrétű. Alapító tagjaink közt tudhatjuk Dr. Béndek József Altábornagy urat, a Határőrség utolsó Országos Parancsnokát. Vannak köztünk hivatásos állományban és sorállományú katonaként határőr szolgálatot teljesítők. Valamint olyanok is, akik nem voltak határőrök, de fontosnak érzik a határőr hagyományok megőrzését, bemutatását. Meg kell említenünk „állandó tettestársunkat” a Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klubot akik a 2017-es Határőr Emléktúra lebonyolításától mindenben mellettünk állnak, alapító tagjaink egy része közülük került ki.